9 oktober t/m 15 november 2014 / vernissage 11 oktober 14:00 uur


 


Harjo MartinusHarjo Martinus (Zwartsluis, 1952)
Harjo is opgegroeid in het Overijsselse Zwartewaterland en heeft na zijn middelbare schooltijd zijn 1e graads bevoegdheid gehaald aan de Academie Minerva te Groningen. Na jaren docentschap aan de PABO, heeft hij een paar jaar gewerkt als freelance designer en bouwvakker. Sinds 1990 manifesteert Harjo zich als een fulltime beeldend kunstenaar, die als kunstschilder zijn spontaniteit en intuïtie volgt. Zijn schilderijen gaan in hoofdzaak over zijn persoonlijke beleving en interpretatie van landschappen, stadsgezichten, havens en stillevens. Harjo heeft een geheel eigen verfbehandeling, penseelvoering en kleurbeleving. Hij knoeit met verf, gaat de dialoog met die verf aan, bestudeert de werking van licht en donker en weet op een eigen manier het licht te vangen. Voor Harjo is het belangrijk dat alles op zijn plaats valt: kleur, vlak, compositie en textuur. Hij laat ons genieten van kleurvolle fors opgezette doeken, balancerend tussen abstractie en figuratie.

Jan van WellJan van Well (Voorburg, 1954)
Jan is geboren in Voorburg, opgegroeid in West-Friesland en woont al jaren in Amsterdam. Komende uit de grafische sector koos hij toch voor de schilderkunst. Na het volgen van lessen aan de Vrije Academie te Den Haag heeft hij zich ontwikkeld tot beeldend kunstenaar. Jan, een virtuoos schilder, mag graag knoeien met verf en het schilderen in dikke lagen heeft zijn voorkeur. Hij houdt zich bezig met het fundamentele van de schilderkunst: materie, doek, pigment, olieverf en gereedschap. Jan schildert vanuit zijn dagelijkse gevoelens en is op zoek naar zijn eigen wereld. In het “abstracte landschap” kan Jan zijn liefde kwijt: lucht, ruimte, diepte, kleur, vorm, sfeer, dynamiek en spontaniteit. Hij wordt nog altijd verrast door de werking van olieverf. Met zijn passie en talent weet Jan heel overtuigend kleuren, licht en ruimte op het linnen over te brengen. Het levert ons krachtige en sprankelende  werken op in een eigen herkenbare en heel bijzondere stijl.

 


Ingrid BeemsterboerIngrid Beemsterboer (Zaandam, 1955)
Tijdens haar opleiding aan de Academie voor Fotografie (1995-1998, met als specialisatie geënsceneerde fotografie) gebruikte Ingrid in haar composities al veel glas. Zij heeft daar vooral goed leren kijken en raakte gefascineerd door licht en kleur. Na een bezoek aan Venetië wist Ingrid het zeker: glas is het ultieme materiaal om uitdrukking te geven aan haar expressiviteit en emoties. Sinds een aantal jaar werkt zij nu met glas en krijgt haar inspiratie uit de natuur, mythologie en vrouwelijkheid. Ingrids objecten kenmerken zich door organische vormen, meerdere transparante kleurlagen en beweging. Het creatieve proces begint altijd met een basisidee van waaruit zij haar intuïtie gebruikt en een dialoog en soms een gevecht met het glas aangaat. De onvoorspelbaarheid van het glas daagt haar op dit gebied flink uit. Transparant, kleurrijk, eigenwijs, kwetsbaar en toch sterk…. Eigenschappen van glas als een reflectie op het  innerlijk van de kunstenaar.                         
Harjo Martinus            Ingrid Beemsterboer

                 
Jan van Well                 Gerda Wagenmansbeelden
o.a. Marja van Elsberg, Andrijana Martinovic, Piet van Middelaar

 

sculpturen/assemblages
o.a. Hanneke Bloemen, Cobi Leentjes, Anne Wine, Anna Müller

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen