27 maart t/m 4 mei 2014


 


Mary ShawMary Shaw (Edinburgh, Schotland, 1945)
In 1968 verhuist Mary Shaw naar het landelijke Aberdeenshire in Noordoost-Schotland. Na haar opleiding aan de Gray’s School of Art, werkt zij als docent Art & Design aan de Peterhead Academy. In 2004 gaat zij als afdelingshoofd met pensioen. Mary’s liefde voor het Schotse landschap inspireert haar artistieke verbeelding: van de heuvels in de Borders tot de betoverende charme van de verstilde lochs en verlaten stranden van Sutherland. Haar werk reflecteert de bijzondere en unieke kwaliteit van dit Schotse landschap. Het voortdurend veranderende licht, de wijdse luchten en het snel wisselende weer. Mary’s schilderijen weerspiegelen de seizoensveranderingen rond Kinknockie Croft, haar huis midden in de vruchtbare akkers van Buchan, nabij de fascinerende Noordzeekust. En hoe het steeds wisselende weer de piepkleine vissersdorpjes, die zich benauwd vastklampen aan de smalle strookjes land tussen de rotsen en de zee, telkens in een ander licht zetten.

Sjoerdtje HakSjoerdtje Hak (Lemmer, 1945)
Sjoerdtje is afkomstig uit Friesland, maar al jaren woont en werkt zij in Overijssel. Het vlakke, waterrijke landschap van haar jeugd heeft haar gevormd, ook als kunstenaar. Zij heeft haar hele leven getekend en geschilderd. Sjoerdtjes voorkeur gaat uit naar het noordelijke landschap. Een landschap gevormd door wind en regen en waarvan de sfeer bepaald wordt door de afwisseling van zon en wolken. Het water, in de vorm van rivieren, wadden, polders, meren en ondergelopen weilanden onder weidse wolkenluchten, is altijd het bepalende thema in Sjoerdtjes landschapsschilderijen. In de loop der jaren heeft ze geprobeerd dit landschap uit te diepen tot de essentie. Soms blijft alleen nog een sfeertekening over, een andere keer scherpt Sjoerdtje het landschap aan door bepaalde onderdelen gedetailleerd weer te geven. Wij mogen in Twente opnieuw genieten van haar ingetogen en verstilde schilderijen in olieverf op doek.

 


Andrijana MartinovicAndrijana Martinovic (Rijeka, Kroatië, 1968)
Andrijana kwam 23 jaar geleden naar Nederland om hier een kunstopleiding te volgen. Zij heeft in 1995 haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda met succes voltooid in de richtingen sculptuur en monumentaal. Andrijana wordt ontroerd door het geheimzinnige van het alledaagse. Landschappen, momenten, sferen, medepassagiers, maar ook vogels trekken elke keer haar aandacht. Andrijana is een toeschouwer, die vanuit haar kijk op de wereld, haar eigen waarheid schept. Haar bronzen beelden, ontdaan van overbodige massa, laten hiervan een onvervalste en indringende expressie zien. Andrijana’s vogels en portretten hebben een herkenbare en geheel eigen stijl. Ook de vogels, en alles wat ons omringt, staan in relatie tot ons zichtbare landschap, onze werkelijkheid: veranderlijk – krachtig – kwetsbaar. Andrijana laat ons van de met liefde gebeeldhouwde bronzen sculpturen, zowel het uiterlijke als het innerlijke zien.


 


                         
Mary Shaw                    Sjoerdtje Hak

                 
Johan de Vries              Andrijana Martinovicbeelden
o.a. Marja van Elsberg, Lia Pechler, Piet van Middelaar

 

sculpturen/assemblages
o.a. Hanneke Bloemen, Anne Wine, Anna Müller

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Janny van Losser

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen