19 juni t/m 26 juli 2014


 


Tjeerd LandmanTjeerd Landman (Leeuwarden, 1959)
Tjeerd is geboren en getogen in Leeuwarden. Hij is afgestudeerd aan de Kunstacademie “Vredeman de Vries” te Leeuwarden en heeft daarna nog vele jaren les gehad van de Friese kunstschilders Pieter Pander en Klaas Weremeus Buning. Tjeerd heeft door de jaren heen een geheel eigen stijl en handschrift weten te ontwikkelen. Wie zijn werk bekijkt, ontkomt niet aan de gedachte dat hij/zij geraakt wordt door het licht. Het schoorvoetende, bijna zachte licht van de namiddag heeft zijn voorkeur. Tjeerd’s landschappen stralen rust, verstilling en ingetogenheid uit. Verdeling van licht en donker speelt zowel in de landschappen, als in de stadsgezichten een belangrijke rol. Tjeerd schildert eigenlijk de “gewone” dagelijkse en herkenbare dingen, maar juist de toon en het kleurgebruik waarmee hij vorm geeft aan zijn verbeelding, geven de kijker het gevoel van sereniteit. De schilder neemt ons mee naar zijn andere werkelijkheid. Van Tjeerd hebben wij ook nog enkele Twentse landschappen in stock.

Gea KoevoetsGea Koevoets (Leeuwarden, 1962)
Ook Gea is geboren en getogen in Leeuwarden. In haar werk wordt zij vooral geïnspireerd door de natuur en de schoonheid van het Friese landschap en de wadden. De ruimte, leegte, stilte en eenzaamheid die Gea daarin ervaart, maar ook het stoere van de grond en de zware klei zijn thema’s die telkens weer terugkomen in haar werk. Het Friese landschap ziet ze als haar thuis. Het werk van Gea ontstaat intuïtief, ze vormt zich er van tevoren geen beeld van en is tijdens het schilderen steeds onderzoekend bezig. Ze gebruikt geen foto’s, maar probeert haar ervaring en indrukken van het landschap weer te geven. De landschappen komen dan ook helemaal van binnenuit en bestaan alleen in Gea’s geest. Ze werkt net zo lang door aan een doek tot er een landschap ontstaat waar zij zich thuis voelt. Gea gebruikt een beperkt aantal kleuren. Haar nieuwste werken zijn in impasto, zonder medium, soms zo uit de tube op het doek en wordt dan bewerkt met paletmes, kwast, stokjes, mesjes of wat maar voorhanden is.

 


Cobi LeentjesCobi Leentjes (Sloten, 1958)
“Herleven” in de meest letterlijke betekenis, kenmerkt het werk van Cobi Leentjes wellicht het meest treffend. Niet al te sexy basismateriaal krijgt een esthetische hoofdrol in haar organische geometrische objecten. Het materiaal lijkt daarmee “revanche” te nemen op een vorig onopvallend leven. Cobi assembleert bijvoorbeeld oude leren ballen tot een extra dimensie. Als haar balobjecten door toeschouwers behoedzaam worden aangeraakt vormt dat een prachtig contrast met het trappen waaraan de ballen aanvankelijk zijn bezweken. Cobi’s kunstobjecten zijn opgebouwd uit losse gelijkvormige onderdelen. Door het bewerken, keren, vouwen en opnieuw samenvoegen van die delen ontstaan grafische patronen in organische autonome beelden met een grote verscheidenheid. Ook van oude jaloezieën weet Cobi door intensief vouwen en verbinden heel uiteenlopende ritmische beelden te formeren. Haar objecten leiden bij de toeschouwer veelal tot een mix van herkenning en vervreemding.


 


                         
Tjeerd Landman          Gea Koevoets

                 
Cobi Leentjes                 Trijnie Mohlmannbeelden
o.a. Marja van Elsberg, Lia Pechler, Andrijana Martinovic

 

sculpturen/assemblages
o.a. Marinel Vieleers, Anne Wine, Anna Müller

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Janny van Losser

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen