28 augustus t/m 5 oktober 2014


 


Theo LeijdekkersTheo Leijdekkers (Borne, 1955)
Theo is geboren in Twente, maar woont al weer vele jaren in Pieterburen. Na eerst een studie Pedagogiek te hebben gevolgd heeft hij toch gekozen voor de kunst. Na een vijf jarige  opleiding schilderen aan de Kunstacademie Minerva Groningen ronde hij zijn studie met goed gevolg af. In het atelier van Theo vindt je hoofdzakelijk  grote doeken met prachtige bloemenvoorstellingen. Bloemen uit verschillende seizoenen, bloemen  in diverse stadia van bloei en een grote variëteit aan close-ups en doeken met gedeelten van tuinen. Allemaal zeer verfijnd en met grote aandacht geschilderd. Het licht en de schaduwen op de planten en de bloemen spelen een belangrijke rol in het tot stand brengen van de sfeer. De werken die Theo maakt mogen verleiden en behagen. Door middel van kleur en vorm schept hij een sensuele en barokke wereld. Hij schildert irissen, stokrozen en akelei in een volmaakte wereld. Geen wolkje aan de lucht. Het plezier in het schilderen mag gezien worden.

Theo OnnesTheo Onnes (Groningen, 1957)
Theo komt uit een schildersfamilie, zijn grootvader, vader en zus, allemaal schilderen ze. Het was dus ook niet verwonderlijk dat hij uiteindelijk koos voor een opleiding schilderen aan de Kunstacademie Minerva Groningen waar hij in 1999 afstudeerde. Theo werkt figuratief, geliefde onderwerpen zijn landschappen, dieren en de mens. Zijn  inspiratie vindt hij dicht bij huis: Het prachtige Groninger Hoge Land met zijn sloten, duiken en uitgestrektheid. Op de vele boerenbedrijven met geiten en koeien is Theo vaak te vinden op het land en in de stallen om te tekenen en te schetsen en de sfeer in zich op te nemen. In zijn atelier worden deze tekeningen uitgewerkt tot schilderijen. Ook verblijft Theo geregeld op Schiermonnikoog, waar hij zich laat inspireren door het wad, de Noordzee en het strand. De sfeer van de schilderijen, de dieren, landschappen en mensen zijn met emotie en liefde geschilderd. Ogenschijnlijk simpele en alledaagse onderwerpen komen in een bijzonder daglicht!

 


Ton de VreedeTon de Vreede (Erica, 1958)
Ton is geboren in Drenthe, maar woont al weer vele jaren in Groningen. Na zijn studie schilderen en grafiek aan de Kunstacademie Minerva Groningen met goed gevolg  te hebben afgerond, koos hij alsnog voor de ruimtelijke kunst. Voor Ton is kunst zonder experimenten ondenkbaar. Vindingrijk materiaalgebruik is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. Uit de dialogen met glas, steen en metaal ontstaan lichtvoetige, deels transparante, eigenzinnige beelden. Ton luistert naar de eisen die de materialen stellen, en probeert het maximale rendement uit zijn beeldmiddelen te halen. Daarnaast luistert hij naar het verhaal dat uit zijn fantasie opborrelt en om een materiële vertaling vraagt. Daarmee geeft Ton de term ‘beeldtaal’ een extra dimensie. Mythologische verhalen, onalledaagse vondsten en tijdloze thematiek krijgen gestalte in karren en boten, die de kloof tussen hedendaagse vormgeving en overleveringen uit het verleden moeiteloos overbruggen.


 


                         
Theo Leijdekkers          Andrijana Martinovic

                 
Theo Onnes                    Ton de Vreedebeelden
o.a. Marja van Elsberg, Andrijana Martinovic, Piet van Middelaar

 

sculpturen/assemblages
o.a. Hanneke Bloemen, Cobi Leentjes, Anne Wine, Anna Müller

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen