8 mei t/m 14 juni 2014


 


Smidt & FilartSmidt & Filart (Oldenzaal, 1971 & Wierden, 1966)
Saskia Smidt en Huub Filart zijn twee creatieve geesten die hun sporen individueel in de schilderkunst al hebben verdiend. Maar als twee-eenheid komt het duo tot nóg betere resultaten. Smidt & Filart zijn complementair aan elkaar, zoals Laurel, dat was aan Hardy, Simon aan Garfunkel of Barend aan Van Dorp. Het Twentse duo werkt bij voorkeur met acrylverf en inkt en richt zich op het creëren van abstracte schilderijen in een gemengde techniek. Zoals Saskia zegt: “Wij halen het beste in elkaar naar boven. Als ik met een schilderij bezig ben, zorgt Huub met zijn creatieve kijk voor een net iets andere tint, waardoor het resultaat nog mooier wordt. Andersom is dat precies zo. We vullen elkaar aan.” Het gaat om de details die hun kleurrijke schilderij net die speciale magie geven, want qua stijl zitten Smidt & Filart vrijwel op één lijn. Hun doeken typeren zich door uitbundigheid en diversiteit, niet toevallig een prominente karaktereigenschap van beiden.

Greet van WitsenburgGreet van Witsenburg (Vlaardingen, 1945)
Greet is geboren in Vlaardingen, maar woont al weer vele jaren in Almelo. Haar vervroegde pensionering leidde er toe dat zij zich inschreef voor de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ te Enschede. Na vijf jaar intensieve opleiding ronde Greet haar Bachelor of Fine Art met goed gevolg af. Zij heeft geen vooropgesteld doel bij het schilderen. Greet legt heel impulsief verbanden tussen beelden en impressies. Deze beelden komen in wording op haar doeken. In de schilderijen van Greet komen bijna altijd menselijke figuren voor. Die figuren en vormen komen voort uit een ooit geziene of gefantaseerde werkelijkheid. Een werkelijkheid die vooral kleurrijk is en waar meestal een verhaal in te ontdekken valt. Schilderen is voor Greet een avontuur. Haar werk is niet alleen figuratief te noemen maar is vooral ook expressief. Inspiratie vindt Greet momenteel vooral bij de expressionisten. Het expressionisme is voor haar de kunst van de onrust, een zoektocht naar echtheid.

 


Hanneke BloemenHanneke Bloemen (Rijssen, 1979)
Hanneke is geboren in Rijssen. In 2005 is zij afgestudeerd aan de Kunstacademie Artez Kampen/Zwolle in de richting autonoom beeldhouwen en zij werkt sindsdien vanuit haar atelier in Zwolle. Het werk van Hanneke Bloemen is een spel tussen werkelijkheid en verbeelding. Zij laat in haar werk zien hoe zij de wereld (t liefste) ziet. Op alledaagse vormen en dieren past Hanneke een subtiele vervreemding toe,
waardoor je in haar werk altijd herkenning vindt, maar dan net even anders. Zo laat zij in deze expositie met haar konijnenkabinet een reeks konijnen zien met geweien en andere aanpassingen. Een beetje vreemd, maar door de wijze waarop het is gemaakt lijkt het eigenlijk ook wel weer logisch. Daarnaast laat Hanneke een aantal vissen zien, gemaakt van koper- en ijzerdraad. Door dit draad consequent te knopen, ontstaan er
stevige holle vormen. Hun transparantie biedt de mogelijkheid om te spelen met de verbeelding. Laat u verrassen door Hanneke’s wereld.


 


                         
Smidt & Filart               Marinel Vieleers

                 
Hanneke Bloemen       Greet van Witsenburgbeelden
o.a. Marja van Elsberg, Lia Pechler, Piet van Middelaar

 

sculpturen/assemblages
o.a. Marinel Vieleers, Anne Wine, Anna Müller

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Janny van Losser

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen