8 oktober t/m 14 november 2015  /  vernissage 10 oktober 14:00 uur


 


Joke PlompJoke Plomp (Hoogeveen, 1952)
Joke is opgegroeid in Drenthe en na vele omzwervingen woont zij nu net buiten het middeleeuwse en schilderachtige Hanzestadje Hasselt, daar waar Zwarte Water en Vecht tezamen komen. Al van jongs af aan heeft Joke veel getekend en geschilderd. Het liefst wilde zij er haar beroep van maken. Het kwam er niet van. Het werd psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Toch bleef de liefde voor het schilderen aan Joke trekken. Er volgden jaren van schilderen, studeren op compositie en techniek. Joke is inmiddels lid van de kunstenaarsverenigingen St. Lucas in Amsterdam en “het Palet” in Zwolle. Zij  werkt hoofdzakelijk met aquarel, pastel, oliepastel en acryl. Met name aquarel is een medium waarmee Joke snel kan werken; er is heel weinig materiaal nodig om te kunnen schilderen. Daarom is het ook zo makkelijk mee te nemen. Omgaan met kleuren vindt Joke  belangrijk en hiermee en door haar kleurkeuze creëert zij in haar werk een sfeer die zij in heel haar oeuvre wil laten doorklinken. Joke’s werk is dan ook altijd duidelijk herkenbaar.

Jeroen BijlJeroen Bijl (Arnhem, 1946)
Tekenen en schilderen was niets voor Jeroen, echter zijn zussen gingen wel naar de kunstacademie. Naar de zeevaartschool, de zeeën bevaren en de wereld in trekken dat was wat hem trok. Alle wereldzeeën heeft hij bevaren en achter elke horizon lokte een nieuwe. Toen Jeroen na een tiental jaren varen aan de wal kwam, ontdekte hij dat het hebben van ruimte voor hem onontbeerlijk was. Samen met zijn vrouw vond hij een schitterende plek in het Overijsselse Vechtdal, met wat minder water maar wel met veel ruimte en een horizon. De uitdrukking, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, was ook op hem van toepassing. Jeroen is veel teken- en aquarellessen gaan volgen. Ook het lezen van boeken en tijdschriften over aquarelleren hebben hem een eind op weg geholpen om de techniek onder de knie te krijgen. Nu kan Jeroen zich niet meer voorstellen een dag zonder potlood, penseel en papier bezig te zijn. Door lid te worden van kunstenaarsvereniging "het Palet" in Zwolle is hij meer divers gaan werken. Zijn hobby werd steeds meer zijn beroep.

 


Ed van HarenEd van Haren (Bocholtz, 1951)
Ed is opgegroeid in Zuid Limburg, maar woont al weer jaren in Almelo. Na zijn studie aan de Pedagogische Academie heeft hij zijn de 1e graads bevoegdheid handvaardigheid gehaald aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Ed is sinds 1979 werkzaam als docent beeldende vakken en werkt daarnaast als zelfstandig beeldend kunstenaar met atelier aan huis. Als beeldhouwer ligt de bron van zijn inspiratie in de natuur. Vooral gedraaide vlakken komen telkens weer terug in zijn werk. Maar ook in lichamen van dieren, vogels, insecten of reptielen is die draaiing terug te vinden. Ed werkt meestal met gelaagd hout, zoals Okoumé Multiplex, waarmee de grove vorm wordt opgezet. Massieve bolle vormen worden afgewisseld met holle vormen. Een combinatie met koper, messing, nylon en (spiegel)glas werkt vormversterkend. Uitgaande van deze grove gelaagde opbouw, worden de vormen plastisch verwerkt. Daarbij speelt de gelaagdheid van het materiaal een optisch spel met de vorm en ontstaan er bijzondere kunstobjecten.


 


                           
Jeroen Bijl                        Joke Plomp

                   
Ed van Haren                 Anna Müller


beelden
o.a. Andrijana Martinovic, Elly van Gent, Lia Pechler, Gerrit van Lieshout

 

sculpturen/assemblages
o.a. Hanneke Bloemen, Anne Wine, Anna Müller, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen