27 augustus t/m 3 oktober 2015  /  vernissage 29 augustus 14:00 uur


 


Jan AanstootJan Aanstoot (Wierden, 1948)
Jan studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waar hij “klassiek” werd geschoold. In de loop van de jaren werd zijn werk steeds expressionistischer en al abstraherend werkte hij toe naar totale abstracties. Muziek (vooral klassiek) is voor Jan nog een steeds een onuitputtelijke bron van inspiratie. Maar ook de sfeer die Italiaanse- en Zuid-Franse landschappen bij hem oproepen, zijn regelmatig onderwerp voor zijn doeken. Er is dan een beeld dat zich opdringt en dat vraagt om geschilderd te worden. Of dat beeld uiteindelijk gerealiseerd wordt, is een heel andere kwestie. Al schilderend komt Jan steeds nieuwe elementen tegen. Sommige worden al werkend door hem verworpen, andere vinden opeens een ongedachte plek en veranderen zo datgene wat ooit het uitgangspunt was. Die zoektocht is voor Jan waar het echt om gaat: schilderen als een proces dat leidt naar een beeld waarvan je plotseling beseft dat dit het was waar je naar op zoek was.

Willem BuitenwegWillem Buitenweg (Wierden, 1954)
Willem groeide op in Wierden, ging naar de middelbare school in Almelo en vervolgens naar de AKI in Enschede.  Sinds 1980 woont en werkt hij in Amsterdam. Voor Willem begint daar een lange zoektocht naar zijn plaats in de kunst. Hij verdiept zich in de visuele wereld van kubisme, expressionisme, informele kunst, reclame en Cobra. Het hier en nu wordt Willems werkveld. Het gewone is bij hem de hoogste vorm van werkelijkheid. Het vroege werk toont vaak een vis of een vogel, de beelden van Cobra. De figuratie is leesbaar, herkenbaar, schijnbaar eenvoudig opgezet. Willem speelt met lijnen en beweging op ingetogen kleurvlakken. Een typerende handeling is het 'opwerken' van de contourlijn, hij knijpt de verf onverdund uit de tube op het doek. De dikke lijn gaat zijn eigen weg tot het beeld naar voren springt. Willem trekt lijnen, kijkt of ze een oplossing brengen en grijpt waar nodig in. Het werk eindigt pas als lijn en kleur de juiste plaats hebben gevonden.

 


Marinel VieleersMarinel Vieleers (Wierden,  1944)
Marinel is gefascineerd door de schoonheid van het imperfecte. Waar voorheen de emoties van mensen uitgedrukt te hebben, wordt ze momenteel geboeid door het thema “huizen”.  Marinel wordt geïnspireerd door de gelaagdheid van ouderdom en het proces van verval van gebouwen. De imperfectie die ontstaat door tijd en toevallige omstandigheden maken een huis, een muur of een schutting boeiend. De doorleefde materialen hout en steen tonen Marinel de geschiedenis van het gebouw en geven het huis diepgang. In het verleden werkte zij in brons, maar de laatste jaren werkt Marinel vaak met gemengde materialen. Zij probeert het menselijke in de bouwwerken en ook vaak iets van het karakter van de bouwer of bewoner te laten zien. De nodige inspiratie doet Marinel voornamelijk op tijdens haar reizen naar andere culturen. De oude gebouwen, grillige vormen van reparaties en verweerde muren tonen haar hoe mensen hun “nest” maken.


 


                           
Jan Aanstoot                   Willem Buitenweg

                   
Marinel Vieleers            Gerrit van Lieshout


beelden
o.a. Andrijana Martinovic, Elly van Gent, Gerrit van Lieshout

 

sculpturen/assemblages
o.a. Hanneke Bloemen, Anne Wine, Anna Müller, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen