26 maart t/m 3 mei 2015


 


Gerald SchuilGerald Schuil (Groningen, 1956)
Gerald, opgegroeid op het Groninger Hogeland, heeft in Leeuwarden de lerarenopleiding docent Beeldende Vakken gevolgd. Daarna heeft hij zijn 1e graads bevoegdheid gehaald aan de Academie Minerva te Groningen. Na enige jaren als docent beeldende vorming werkzaam te zijn geweest, werd Gerald op 31 jarige leeftijd directeur. Jaren geleden is hij weer begonnen met schilderen. Eerst puur voor de ontspanning, maar de hobby werd serieus en monde uit in een verslavende passie. Sinds 2014 heeft Gerald van zijn hobby zijn werk gemaakt en richt zich volledig op het schilderen. In het voorjaar, de zomer en het najaar trekt  hij er op uit om gewapend met olieverf, paletmessen en doek het landschap vast te leggen. Het werken in de buitenlucht naar aanschouwing dwingt hem om snel te werken. In de winter schildert Gerald in zijn atelier grote kleurrijke geabstraheerde doeken van veldbloemen. De spanning van het schilderen zit voor hem in het moment dat alles op zijn plaats valt: kleur, vlak, compositie en textuur.Dick OostraDick Oostra (Enschede, 1946)
Als autodidact ontwikkelde Dick Oostra zich van een schilder die abstract werk maakte tot iemand, die op een verfijnde realistische manier het landschap  tekent en schildert. Vanaf 1973 is hij woonachtig in de provincie Groningen.  Hij werkt zowel met potlood als met acryl- en olieverf. Ver uitgewerkte tekeningen, die aanvankelijk dienen als voorstudie, ontwikkelen zich tot een zelfstandig schilderij op paneel. Zoals Dick Oostra zelf zegt: “Mijn onderwerpen betreffen meestal het landschap. Ik vind mijn onderwerpen in de noordelijke provincies, op Ameland en Schiermonnikoog, maar ook in Frankrijk of Ierland”. Het landschap kenmerkt zich voor Dick vooral door een spel van lijnen en vormen, een spel van stilte en verstilling. Dit spel wordt veroorzaakt door meanders, slenken, slootkanten, gras en zand of aan het wad, door de droge en niet drooggevallen delen. En wij mogen in Wierden opnieuw genieten van zijn “verstilde” landschappen, zoals de Wadden en het Hollandse polderlandschap.

 


Johan de VriesJohan de Vries
Johan de Vries heeft acht jaar in Leerdam gewerkt als glasblazer onder leiding van glaskunstenaar Willem Heesen. In 1999 vestigde hij zich in een karakteristieke Groninger Old Ambtster herenboerderij te Nieuweschans. Samen met glaskunstenaar Tanja de Heus realiseerde hij hier Glasblazerij & Galerie Old Ambt.  Centraal in zijn glasblazerij staat de smeltoven, waaruit Johan met de blaaspijp een afgepaste hoeveelheid vloeibaar glas haalt. Door kleuren en blazen, vormen en tussentijds verwarmen ontstaat een uniek kunstobject. Dit boeiende schouwspel van vuur en roodgloeiend glas aan het eind van de blaaspijp, is welhaast uniek in Nederland.  De kunstobjecten van Johan de Vries vallen op door het eigen heldere intensieve kleurgebruik. De verschillende transparante kleurlagen plaatsen de kijker, afhankelijk van de hoeveelheid op- of door vallend licht, voor bijzondere verrassingen. In deze surrealistische wereld van kleur en tekening kun je wegdromen.


 


                           
Gerald Schuil                 Dick Oostra

                   
Elly van Gent                 Johan de Vries


beelden
o.a. Marja van Elsberg, Andrijana Martinovic, Elly van Gent

 

sculpturen/assemblages
o.a. Hanneke Bloemen, Cobi Leentjes, Anne Wine, Anna Müller, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen