18 juni t/m 26 juli 2015  /  vernissage 20 juli 14:00 uur


 


Gineke ZikkenGineke Zikken (Anloo, 1959)
Gineke is opgegroeid in Drenthe, studeerde in Groningen en ging daarna in Amsterdam wonen, waar ze op haar 35e naar de Wackers Academie ging om beter te leren schilderen. Al snel nadat de studie was afgerond kon ze van het schilderen haar beroep maken en inmiddels is haar werk door veel particulieren en verschillende musea aangeschaft. Het landschap staat centraal in Ginekes werk. Meestal niet de natuur, maar het door mensen gevormde landschap, waarin duidelijke lijnen het ritme en de compositie bepalen. Akkers en bollenvelden zijn een geliefd thema. Heel vaak buiten geschilderd, soms ook in het atelier. Door de krachtige vormen en de prachtige kleuren die in havens te vinden zijn is Gineke ook daar vaak te vinden. Een derde thema is de stad en meestal is dat  Amsterdam. Elke dag neemt ze het pontje naar haar atelier in Noord en altijd heeft ze haar fototoestel in de aanslag om het wisselende licht vast te leggen. Wellicht kunnen daar later in het atelier weer nieuwe schilderijen uit ontstaan.

Leo van der VlistLeendert (Leo) van der Vlist (Bodegraven, 1965)
Leo is geboren en getogen bij de schilderwerkplaats in de buurtschap “de Molenbrug”, nabij Bodegraven. Zijn vader en grootvader waren hier jaren huisschilder. Vertrouwd met verf volgde Leo na de LTS, afdeling schilderen, de Schilders School “Nimeto” te Utrecht. Geleidelijk ging zijn voorkeur steeds meer uit naar de artistieke mogelijkheden van verf en verruilde hij ladder, verfpot en schilderkwast voor het palet, de penselen en de ezel van de kunstschilder. Als autodidact ontwikkelde Leo zich tot een kunstschilder die, in navolging van de grote schilders uit het Hollands Impressionisme, graag “en plein air”  werkt, om de atmosfeer en het licht van het landschap in één keer in olieverf te vangen. Door de combinatie van herkenbaar onderwerp, wijze van verfopbreng en kleur wil hij rust uitbeelden en een sfeer van warmte creëren. De “kleine” werken van Leo hebben een romantische en verstilde inslag door hun kleur en compositie. Naast kunstschilder is hij molenaar op korenmolen “de Zwaluw”.

 


Anna MüllerAnna Müller (Aarberg (CH),  1969)
Anna is woonachtig in het Land van Maas en Waal alwaar zij veel van haar materialen zoekt en vindt. Kijkend naar de oneindige vormentaal der natuur vindt zij haar inspiratie. Elk voorwerp, van een simpele rolkei tot de meest vreemd ogende zaadpluis, heeft zijn specifieke kenmerken. Door deze kenmerken te isoleren en te benadrukken ontstaan de wonderlijkste objecten. Deze objecten worden vaak aangevuld met geraffineerd zilverwerk en zijn altijd perfect afgewerkt. Kijkend naar het werk van Anna ervaart de beschouwer het respect en de liefdevolle aandacht waarmee zij de natuur bejegent. Haar  objecten zijn subjectief beschouwd buitengewoon mooi. Objectief en intellectueel gezien maken ze deel uit van een goed doordacht systeem waarin vorm, materiaal en inhoud perfect op elkaar zijn afgestemd. 'Je kunt de natuur niet overtreffen', maar Anna Müller kan wel de gevonden gaven van de natuur aanwenden om haar natuurlijke kunstobjecten vol overgave en raffinement te creëren.


 


                           
Gineke Zikken                 Johan de Vries

                   
Leo van der Vlist           Anna Müller


beelden
o.a. Andrijana Martinovic, Elly van Gent, Lia Pechler, Gerrit van Lieshout

 

sculpturen/assemblages
o.a. Hanneke Bloemen, Cobi Leentjes, Anne Wine, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen