19 november t/m 27 december 2015  /  vernissage 21 november 14:00 uur


 


Lambert OostrumLambert Oostrum (Schiedam, 1955)
Lambert is opgegroeid met Rotterdamse roots en heeft in Den Haag de opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten gevolgd. Inmiddels woont en werkt hij al weer jaren in het Twentse Almelo. Lambert schildert en tekent wat hem boeit. Zijn meeste werken “ontstaan door het landschap”, waarbij beleving van het licht, beweging en sfeer voor hem een stimulerende rol spelen. Lambert kijkt niet naar het landschap als naar een mooi plaatje, maar hij wil het herontdekken en opnieuw scheppen. Ruigheid, licht, warmte, kou, vervreemding en stilte boeien hem,  maar ook de lyrische en expressieve kanten van het landschap vindt hij boeiend. De herkenbaarheid is ondergeschikt maar hier en daar nog duidelijk aanwezig. Lambert’s landschap ontstaat tijdens het schilderen. Hij zoekt naar verschillende manieren om dit gestalte en vorm te geven. De keuze van de materialen, het soort drager en de manier waarop Lambert de verf op doek, paneel of papier geplakt op aluminium aanbrengt, spelen daarin voor hem een belangrijke rol

Nico HooglandNico Hoogland (Almelo, 1947)
Nico is geboren en getogen in Almelo. Zijn vader verdiende er de kost als kunstsmid. Als kind werd Nico geconfronteerd met het ambacht van zijn vader. Alles wat zijn vader smeedde, ontwierp hij eerst op papier. Van jongs af aan tekende en schilderde Nico veel, het liefst maakte hij er zijn beroep van. Het kwam er niet van, het advies van vader "met een schoon boordje um kujt better verdien as met 'n oawerall an" werd opgevolgd. Nico werd eerst belastingambtenaar en kwam uiteindelijk terecht bij de politie. Toch bleef de liefde voor het schilderen trekken, er volgden jaren van schilderen, studeren op compositie en techniek. Voorheen schilderde Nico met olieverf, maar sinds een allergie voor terpentijn werkt hij met acrylverf. Nico wil in zijn werk zijn gevoelens uitdrukken en kan dit gevoelsmatig alleen op een realistische manier. De eenvoud en de schoonheid van het Twentse landschap trekt hem enorm aan. Innerlijke rust en even weg uit de stress, moeten zijn schilderijen uitdrukken. Een autodidact schilder, die gekleurd is door zijn omgeving.

 


Inge WitversInge Witvers (Neede, 1947)
Inge is opgegroeid in  de Gelderse Achterhoek, maar woont al weer jaren in Almelo. Zij heeft in Nijmegen de lerarenopleiding  Textiele Werkvormen gevolgd. Na jaren als docent werkzaam te zijn geweest, werkt Inge nu als beeldend kunstenaar. Al jaren voelt zij zich aangetrokken tot textiel; van vezel tot object. Het experimenteren met passie voor stoffen staat daarbij  centraal. Inge stelt zich open voor nieuwe technieken en materialen,  zoals de non-wovens en kunstvezels. Zij combineert deze met traditionele textiele werkwijzen en stoffen, waarbij kleur, lijn, textuur en vorm erg belangrijk zijn. Ook maakt Inge gebruik van andere technieken die geen directe relatie met het conventionele beeld van textiel hebben. Zij werkt vaak vanuit een thema waardoor er samenhang tussen een aantal van haar werken ontstaat. Architectuur, cultuur en natuur zijn geliefde inspiratiebronnen. Daarbij heeft Inge oog voor structuur en niet alledaagse details. Met behulp van beelden en sfeer impressies vertaalt zij dit naar nieuwe creaties, doeken en objecten.


 


                           
Inge Witvers                   Nico Hoogland

                   
Lambert Oostrum         Marinel Vieleers


beelden
o.a. Andrijana Martinovic, Elly van Gent, Lia Pechler, Gerrit van Lieshout

 

sculpturen/assemblages
o.a. Marinel Vieleers, Hanneke Bloemen, Anne Wine, Anna Müller, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen