12 februari t/m 21 maart 2015 / vernissage 14 februari 2015


 


Gerard GalemaGerard Galema (Leeuwarden, 1952)
Gerard groeide op in de Friese hoofdstad Leeuwarden, maar hij woont en werkt al jaren in het dorpje Wjelsryp. Galema is sinds 2004 werkzaam als beeldend kunstenaar. Rond die tijd begon hij te experimenteren met abstracte vormen, elementen en materie. Hij  heeft zich daarbij laten inspireren door de Cobrabeweging en vertegenwoordigers uit de Amerikaanse, abstract expressionistische, kunststroming. Met deze inspiratiebronnen als uitgangspunt heeft Gerard zijn weg gevonden en heeft hij een eigen stijl en handschrift weten te ontwikkelen. De eerste vegen, krassen, vlekken of strepen, vragen om een nadere uitwerking van een in gang gezet proces van voelen, denken en doen. Gerards “ontdekkingstocht” van ordening en accentuering leidt tot kleurrijke, abstract expressionistische schilderijen, welke allerlei emoties oproepen. Zijn werk nodigt ons  uit om onze fantasie de vrije loop te laten. Dynamisch abstract werk, heel aangenaam om naar te kijken dus!

Manon LeeflangManon Leeflang (Enschede, 1969)
Manon Leeflang toont in haar olieverfschilderijen onderwerpen als portretten, stillevens en landschappen op een niet klassieke wijze. Zij kent een grote mate van expressiviteit in de behandeling van zowel verf als standpunt. Voor Manons recente schilderijen lijkt een oud adagium op te gaan namelijk minder is meer. Er is nu minder afleiding, de ruige schil is weg. Voorheen waren kleur en toets de kenmerken van haar werk. Nu zijn deze aspecten terug gedrongen ten gunste van een ernstige en verstilde benadering en een meer verfijnde techniek. Manon kijkt nu ook scherper om door te dringen tot de kern van het karakter van haar onderwerp. Haar werk is figuratief, maar heeft ook een abstracte kant. De olieverf – met alle eigenschappen van dien – is voor Manon net zo belangrijk als het voor de hand liggende onderwerp. Verstild werk, met een duidelijk voorkeur voor uitsneden en soms groteske vertekeningen. Waarbij veelal sprake is van schraal verfgebruik in koele, tere kleuren...

 


Elly van GentElly van Gent (Dordrecht, 1949)
Elly woont al weer sinds 1975 in Wierden en heeft 36 jaar gewerkt als fysiotherapeut. Nu zij dit beroep niet meer beoefent, geeft ze alle aandacht aan haar passie: het maken van beelden. Vele jaren heeft zij bij meerdere kunstenaars in binnen- en buitenland lessen gevolgd in beeldhouwen en boetseren. Elly heeft een eigen handschrift weten te ontwikkelen en haar stijl is geworden tot wat deze nu is. In haar voormalige beroep heeft zij goed leren kijken naar de mens in al zijn houdingen. Elly werkt het liefst naar model en haar kennis van anatomie helpt haar bij het uitbeelden van beweging en houding. Van Gent beschikt over een goed uitgerust atelier, waarin zij haar passie kan uitoefenen. Zij boetseert in klei en in was, maar soms maakt zij zelfs een mal. Daarna wordt het beeld in brons gegoten door een bronsgieter. Het gegoten beeld wordt door Elly zelf afgewerkt en gepatineerd; het eindresultaat wordt helemaal zoals zij het in gedachten had.


 


                           
Gerard Galema              Manon Leeflang

                   
Elly van Gent                 Andrijana Martinovic


beelden
o.a. Marja van Elsberg, Andrijana Martinovic, Piet van Middelaar

 

sculpturen/assemblages
o.a. Hanneke Bloemen, Cobi Leentjes, Anne Wine, Anna Müller, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen