7 mei t/m 13 juni 2015  /  vernissage 9 mei 14:00 uur


 


Grietje PostmaGrietje Postma (Dronten, 1961)
Grietje studeerde aan de A.B.K. Academie Minerva te Groningen van 1984/89. Ze heeft er getekend, geschilderd en diverse grafische technieken beoefend. Door toedoen van een inspirerende docent, maakt zij sindsdien voornamelijk kleurenhoutsnedes volgens de reductietechniek. Bij deze techniek word je, in tegenstelling tot de schilderkunst, gedwongen vooraf een goed plan te maken, eenmaal aan het snijden is er immers geen weg terug. Voor Grietje is dit belangrijk om tot de essentie van haar idee te komen. Het leven en de natuur om haar heen vormen haar bron van inspiratie. Dit vertaalt zich in harmonische prenten met een verstilde sfeer. Bomen, bloemen en takken verwerkt zij meesterlijk in haar sprankelende houtdrukken, waarin uiteraard ook de houtnerf zelf bij mag dragen aan het levendige en geraffineerde lijnenspel. Haar werk wordt sinds 1988 geëxposeerd in binnen- en buitenland en is opgenomen in de collecties van diverse bedrijven, instanties en particulieren.

Piet van de HoefPiet van de Hoef (Baarn, 1949)
Piet woont en werkt in Almelo. Gedurende 25 jaar was hij er werkzaam als huisarts en ging daarna naar de Klassieke Academie in Groningen. Piet studeerde na 5 jaar af met de eerste lichting studenten. Sindsdien is hij als kunstenaar full-time aan het werk en exposeert hij met zijn werk in een aantal galeries. Schilderen is voor hem een hulpmiddel om met waarnemen bezig te zijn. Als huisarts vond Piet het al boeiend om te zien hoe verschillend men de werkelijkheid kan waarnemen. Het is afhankelijk van welke “bril” men draagt, met welk gevoel men waarneemt, of je met doktersblik of met kunstenaarsogen kijkt. Het beeld dat op ons netvlies valt, wordt vanuit eigen beleven en eigen geschiedenis, dus altijd op persoonlijke wijze beleefd en weergegeven. Daarom is voor Piet het waarnemen en in beeld vertalen altijd een ontdekkingstocht of het nu het landschap, interieur, model, stilleven of portret betreft. Zijn waarneming als schilder is nu het uitgangspunt. Zijn stijl is als vanzelfsprekend impressionistisch.

 


Gerrit van LieshoutGerrit van Lieshout (Helmond, 1945)
Als autodidact ontwikkelde Gerrit zich tot een beeldhouwer die mensfiguren maakt van klei. Hij woont en werkt in Amersfoort en exposeert al sinds  1993 in meerdere galerieën. Gerrit werkt in een atelier aan huis dat over alle faciliteiten beschikt. Hij is ooit geïnspireerd door het ongerijmde, dat hij aantrof in sommige literatuur en later in de beeldende kunst. Gerrit heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld, die is gebaseerd op het surrealisme. Zijn beelden zijn, behoudens enkele bronzen beelden, vervaardigd van steengoedklei en gebakken op 1200 oC, zodat een grote sterkte wordt verkregen. De beelden  in klei zijn maximaal 50 cm hoog, maar zijn soms met diverse toevoegin­gen zelfs 150 cm hoog.  De kleur van de beelden is gebroken wit, ze zijn niet geglazuurd, enkele zijn wel gelakt. Gerrits mensbeelden zijn surrealistisch van karakter, vaak humoristisch, soms erotisch, soms komen ze zelfs wat schokkend over, maar dat is uiteraard erg persoonlijk.


 


                           
Grietje Postma               Piet van de Hoef

                   
Gerrit van Lieshout      Ton de Vreede


beelden
o.a. Andrijana Martinovic, Elly van Gent, Lia Pechler

 

sculpturen/assemblages
o.a. Hanneke Bloemen, Cobi Leentjes, Anne Wine, Anna Müller, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen