13 oktober t/m 19 november 2016 / vernissage 15 oktober 14.00 uur


 


Antje VeldstraAntje Veldstra (Hindeloopen, 1954)
Antje groeide op aan het IJsselmeer, maar zij woont en werkt al jaren in Groningen. Water, wind, schelpen, zand en stenen. Glooiende dijken èn weilanden, lucht èn wolken zijn steekwoorden die staan voor een fijne jeugd. Zij heeft in Groningen met succes de Academie Minerva gevolgd. Met energie is Antje daarna aan het houtdrukken geslagen en deze passie is na 30 jaar nog steeds niet voorbij. De kleuren zijn het belangrijkste, de structuur van het hout is een cadeau. Haar thema’s zijn divers, maar natuur en cultuur blijven haar grootste inspiratiebron. Antje bedenkt haar eigen symbolen en vanuit een sterk gestileerd en innerlijk verhaal ontstaan er onverwachte beschouwingen van de werkelijkheid. Het vinden van andere symbolen voor aarde, groei, leven, het begin en einde van de dingen, maar ook het zoeken naar compositie, beweging, kleur, vorm, contrast en licht blijft haar boeien. Het uiterlijk van Antje’s prent moet oogstrelend zijn.

Marjolein Terwindt-WetterauwMarjolein Terwindt-Wetterauw (Vaassen, 1957)
Marjolein woont al jaren in het Groningse Oostwold, waar in de achtertuin haar atelier is gebouwd. Zij heeft in Groningen de Academie Minerva gevolgd, waar zij afstudeerde met houtsneden. Een houtsnede is een afdruk van een houten plaat waarvan een soort stempel gemaakt is door delen met gutsen en messen lager te maken. Die plaat wordt ingerold met drukinkt en afgedrukt op papier. Een prent wordt laag voor laag opgebouwd. Marjolein is verslaafd aan deze techniek vanwege de afwisseling tussen creativiteit en productieproces. Haar prenten zijn meestal figuratief, soms abstraheert zij het beeld maar het blijft herkenbaar. De onderwerpen van haar prenten zijn dingen, dieren, planten en plekken die zij goed kent. Zij kiest deze om hun kleur, vorm, lijnen of wat het dan ook is, dat haar op dat moment treft. Het hout geeft een eigen handschrift doordat de gesneden lijnen een weerbarstig karakter hebben en de nerven zichtbaar zijn in de afgedrukte prenten.
Baukje de LoosBaukje de Loos (Leeuwarden, 1979)
Baukje is geboren in Leeuwarden, maar woont en werkt in Groningen. Zij heeft de opleiding Beeldende Kunst aan de Academie Minerva in Groningen gevolgd. In Baukje’s grafiek wordt de mens geplaatst in het interieur, op straat als figurant of in een leidende rol. De omgeving, de objecten en de ruimte beïnvloeden zijn gedrag en houding. Als in een kijkdoos van een raadselachtig theater lijkt er zich voor de kijker een onbekend verhaal af te spelen. De toeschouwer kan er zelf zijn verbeelding in vinden. Baukje laat zich inspireren door haar observerende schetsen van mensen en situaties in haar omgeving en op reis. In haar diepdrukprenten maakt zij uitsluitend gebruik van zwart-wit contrasten. Op een plaat past Baukje diverse technieken toe zoals etsen, aquatint, vernis-mou, mezzotint en droge naald om verschillende structuren en grijswaarden te kunnen bereiken. Het licht in haar kleine prenten vormen de ruimte en suggesties van dialogen. 


                           
Baukje de Loos                Marjolein Terwindt

                   
Antje Veldstra                Ton de Vreede


beelden
o.a. Lia Pechler, Elly van Gent, Ed van Haren, Joop Sipma

 

sculpturen/assemblages
o.a. Anna Müller, Hanne Bloemen, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann, Peter Leeuwen