24 november t/m 31 december 2016 / vernissage 26 november 14.00 u


 


Henk LasscheHenk Lassche (Zwartsluis, 1948)
Henk Lassche staat bekend als de schilder van de krachtige geabstraheerde landschappen die de essentie van het landschap weten te vangen. Met zijn expressieve gelaagde olieverfschilderijen weet hij als geen ander het gevoel van kust, wad, water en polderland weer te geven. Mede door zijn buitenlandse reizen zijn Lassche's composities de laatste jaren sterk vereenvoudigd. De schilderijen zijn lichter en helderder geworden. De focus is verschoven van het stoffelijke naar ongrijpbare kwaliteiten als de uitdrukking van licht en atmosfeer. In zijn poging om het noordelijke licht te vangen werkte Lassche voor een aantal langere periodes in Noorwegen. Na deze geslaagde studiereizen werd hij in 2008 uitgenodigd om in Turkije te komen schilderen. Hier ontstonden de laatste jaren verstilde monumentale schilderijen, geïnspireerd door resten van klassieke oudheid, het warme zuidelijke licht en het zwijgend verstrijken van de tijd.

Sonja BrussenSonja Brussen (Gaanderen, 1974)
Sonja Brussen is  haar hele leven al een rasechte “outdoor girl”. De natuur heeft haar van jongs af aan op alle onderdelen gefascineerd. De liefde hiervoor verwerkt ze in haar schilderijen: het brengt haar volledig in haar element. Opgeleid door gedreven docenten en afgerond met de upgrade van ArteZ hogeschool voor de kunsten weet Sonja zich steeds te vernieuwen. Sinds 1998 werkt zij als professioneel kunstenaar, nu vanuit het mooie Achterhoekse Lochem. Met een uitbundige impressionistische toets maakt zij schilderijen met een heel eigen karakter, het liefst “en plein air” naar de waarneming geschilderd.  Sonja geniet een toenemende belangstelling van vooraanstaande galerieën en heeft een grote schare volgers. Als je naar haar schilderijen kijkt krijg je niet alleen het gevoel dat je daar zou willen zijn, maar besef je dat je daar ook bént. Sonja neemt je mee in haar eigen, verfrissende verbeelding en brengt daarmee het indrukwekkende buiten naar binnen.

 


Els van der GlasEls van der Glas (Haarlem, 1945)
Els van der Glas groeide op in een Haarlems toonkunstenaarsgezin, maar meer dan de muziek, oefende de beeldende kunst grote aantrekkingskracht op haar uit. Reeds op jonge leeftijd raakte zij gefascineerd door bronzen beelden, ongetwijfeld ingegeven door haar liefde voor dieren. Naast een werkzaam leven in de hulpverlening is Els gaan boetseren, haar eerste werken uitgevoerd in dieprode, zelfbakkende klei. Haar artistieke beeldende opleiding is grotendeels autodidactisch. Daarnaast hebben goede kunstenaars haar op academische wijze het ambachtelijke modelleren geleerd, het werken naar model, het maken van mallen en het gieten in aluminiumcement. Bij elk beeld is Els op zoek naar de bevestiging van haar eigen handschrift. Zij is vooral op zoek naar die expressie die het verbeelde recht doet. Hoewel Els realistisch werkt, is de toets van haar werk bijna intuïtief, waardoor haar beelden een levendige en krachtige uitstraling mee krijgen. 


                           
Els van der Glas             Joop Sipma

                   
Sonja Brussen                 Henk Lassche


beelden
o.a. Joop Sipma, Elly van Gent, Ed van Haren

 

sculpturen/assemblages
o.a. Anna Müller, Hanne Bloemen, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann