12 mei t/m 18 juni 2016 / vernissage 14 mei 14.00 uur


 


Janneke HengstJanneke Hengst (Bolsward, 1956)
Janneke is opgegroeid in Friesland, waar ze als kind altijd aan het tekenen was. In 1982 verhuisde zij naar Zwolle om een opleiding te volgen aan de Hogeschool Windesheim en studeerde af in de vakken Tekenen, Schilderen, Grafiek en Kunstgeschiedenis. In 1991 keerde Janneke terug naar Friesland en ging wonen aan de Zeedijk in Gaast aan het IJsselmeer. Het mystieke licht boven het water, de wisselingen van de seizoenen en het beleven van de natuur, welke zij hier ondervond, spelen nog steeds een grote rol in haar werk. Ook de natuur van de eilanden Texel en Ameland inspireren Janneke. Sinds 2005 woont en werkt zij in het landelijke Mantgum. Janneke wordt geraakt door het licht en het lijnenspel in de landschappen. De ontroering van deze eenvoudige schoonheid probeert zij in haar werk uit te drukken. Al schilderend ontwikkelt zich een verstilde compositie, welke de mystiek en emotie van het verborgene voelbaar  maakt.

Jelle SchotanusJelle Schotanus (Luinjeberd, 1956)
Jelle is geboren in Luinjeberd, een gehucht onder de rook van Heerenveen, en is in Drachten opgegroeid en woont nu in Beetsterzwaag. Als kind was hij vaak aan het  tekenen. School was voor Jelle niet weggelegd, op zijn 15e trad hij in dienst bij Philips om aan de lopende band te werken. Rond zijn vijftigste  begon hij met schilderen en leerde door te kijken en uit te proberen. Hij werd ontdekt door de Friese mecenas Thom Mercuur. Jelle past naadloos in de rij eigenzinnige Friese autodidacten die zich een eigen handschrift en stijl wisten te ontwikkelen. Hij is sterk bij de natuur betrokken, de rode draad in zijn boeiende werk zijn veelal de landschappen. Soms smijtend en vegend met brede kwast lijkt Jelle als een wildeman te keer te gaan, maar steeds weet hij op het juiste moment de penselen neer te leggen. Zijn werk is krachtig, emotioneel geladen met een naïeve inslag en in een persoonlijke, vlotte en poëtische stijl.

 


Jan KetelaarJan Ketelaar (Hoogezand-Sappemeer, 1958)
Jan is geboren in Groningen en in Drachten opgegroeid, waar hij nog altijd woont en werkt. Als kind voelde hij zich afgeschreven, de scholen wisten zich geen raad met de scholier die zo snel was afgeleid. Toch wist Jan met zweet en tranen via Mavo en Havo uiteindelijk zelfs de studie Beeldhouwen aan de Academie Minerva af te ronden. Zijn atelier is een grote vreugde voor de beeldhouwer die hier alle ruimte heeft om zijn, soms metershoge, stalen beelden te construeren. Zonder prikkels van buiten creëert Jan hier zijn eigen wereld waar oordeel, verdriet of malende gedachten minder kans hebben.  In Jans werk grijpen verleden, heden en toekomst in elkaar. Hij noemt zijn bedrijf Potzenmakerij Ketelaar. De “z” is een knipoog naar het Dadaïsme, vertelt hij. En potsen staat voor grappen. Let wel: serieuze grappen. Jan is naast performer, levenskunstenaar en dichter vooral de hardwerkende ambachtsman, die verrast met krachtige stalen beelden.


 


                           
Jelle Schotanus              Janneke Hengst

                   
Hanneke Bloemen         Jan Ketelaar


beelden
o.a. Lia Pechler, Elly van Gent, Ed van Haren, Frank Boogaard

 

sculpturen/assemblages
o.a. Anna Müller, Hanne Bloemen, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann