22 juni t/m 30 juli 2017 / vernissage 24 juni 14.00 uur


 


Gerald SchuilGerald Schuil (Groningen, 1956)
Gerald, opgegroeid op het Groninger Hogeland, heeft in Leeuwarden de lerarenopleiding docent Beeldende Vakken gevolgd. Daarna heeft hij zijn 1e graads bevoegdheid gehaald aan de Academie Minerva te Groningen. Na enige jaren als docent beeldende vorming werkzaam te zijn geweest, werd Gerald op 31 jarige leeftijd directeur. Later is hij weer begonnen met schilderen, puur voor ontspanning, maar de hobby werd serieus en monde uit in een verslavende passie. Sinds 2014 heeft Gerald van zijn hobby zijn werk gemaakt en richt zich volledig op het schilderen. In het voorjaar, de zomer en het najaar trekt  hij er op uit om met olieverf, paletmessen en doek het landschap vast te leggen. Het werken in de buitenlucht dwingt hem om snel te werken. In de winter schildert Gerald in zijn atelier grote kleurrijke geabstraheerde doeken van veldbloemen. De spanning van het schilderen zit voor hem in het moment dat alles op zijn plaats valt: kleur, vlak, compositie en textuur.

Tjeerd LandmanTjeerd Landman (Leeuwarden, 1959)
Tjeerd is geboren en getogen in Leeuwarden. Hij is afgestudeerd aan de Kunstacademie “Vredeman de Vries” te Leeuwarden en heeft daarna nog vele jaren les gehad van de Friese kunstschilders Pieter Pander en Klaas Weremeus Buning. Tjeerd heeft een geheel eigen stijl en handschrift weten te ontwikkelen. Wie zijn werk bekijkt, ontkomt niet aan de gedachte dat hij/zij geraakt wordt door het licht. Het schoorvoetende, bijna zachte licht van de namiddag heeft zijn voorkeur. Tjeerd’s landschappen stralen rust, verstilling en ingetogenheid uit. Verdeling van licht en donker speelt zowel in de landschappen, als in de modellen een belangrijke rol. Tjeerd schildert eigenlijk de “gewone” dagelijkse en herkenbare dingen, maar juist de toon en het kleurgebruik waarmee hij vorm geeft aan zijn verbeelding, geven ons het gevoel van sereniteit. De schilder neemt ons mee naar zijn andere werkelijkheid. Van Tjeerd hebben wij nog enkele Twentse landschappen in stock.

 


Ton de VreedeTon de Vreede (Erica, 1958)
Ton is geboren in Drenthe, maar woont al jaren in Groningen. Na zijn studie schilderen en grafiek aan de Academie Minerva te Groningen met goed gevolg  te hebben afgerond, heeft  hij uiteindelijk gekozen voor de ruimtelijke kunst. Voor Ton is kunst zonder experimenten ondenkbaar. Vindingrijk materiaalgebruik is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Uit de dialogen met glas, steen en metaal ontstaan lichtvoetige, deels transparante, eigenzinnige beelden. Ton luistert naar de eisen die de materialen stellen, en probeert het maximale rendement uit zijn beeldmiddelen te halen. Daarnaast luistert hij naar het verhaal dat uit zijn fantasie opborrelt en om een materiële vertaling vraagt. Ton  geeft de term ‘beeldtaal’ een extra dimensie. Mythologische verhalen, onalledaagse vondsten en tijdloze thematiek krijgen gestalte in karren, boten e.d. die de kloof tussen hedendaagse vormgeving en overleveringen uit het verleden moeiteloos overbruggen.

 


                           
Tjeerd Landman               Gerald Schuil

                   
Ton de Vreede                   Joop Sipma


beelden
o.a. Joop Sipma, Elly van Gent, Frank Boogaard

 

sculpturen/assemblages
o.a. Anna Müller, Hanne Bloemen, Evert van Fucht

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann