23 november t/m 31 december 2017 / vernissage 25 november 14.00 uur


 


Ellen KroezeEllen Kroeze (Veendam, 1965)
Ellen schildert zowel grote monumentale doeken als ook intieme kleinere varianten. Zij haalt haar inspiratie uit alledaagse dingen, herinneringen en de gelaagdheid van het leven. Iets wat er toe doet. Haar schilderijen zijn spannend om naar te kijken en maken onmiddellijk nieuwsgierig naar het verhaal dat je er achter vermoedt.  In haar werk gaat het om een verborgen laag waarbij voorwerpen zoals lege stoelen, oude koffers, luchtige jurkjes en kinderfietsjes de sleutels zijn. Deze symbolische voorwerpen zijn soms prominent aanwezig maar kunnen ook subtiel in de achtergrond van het schilderij zijn verwerkt. Ellen laat in haar schilderijen het leven in al haar facetten zien. Onderwerpen  duiken soms op waar je ze niet verwacht, maar waar ze altijd zijn; midden in het dagelijks leven. De mooie en minder mooie kanten, de dromen en kansen, maar ook de twijfel, belemmeringen en angsten of verlies. Een leven van dichtbij.

János BittenbinderJános Bittenbinder (Nagyvarad, Oradea, Roemenië, 1946)
János is afkomstig uit Transsylvanië, een mythische landstreek die aan het begin van vorige eeuw nog tot Hongarije behoorde. Na een opleiding als interieurarchitect is hij in 1976 afgestudeerd als autonoom schilder. János woont en werkt sinds 1979 in Nederland. Hij schildert wat hij mooi vindt, wat hem boeit. János voelt zich aangetrokken tot oorspronkelijke landen, onberoerde culturen en onaangetaste landschappen. Zijn schilderen betekent een langdurig proces van persoonlijke ervaringen en reisimpressies, die met olieverf op doek gestalte krijgen. Prachtige kleurrijke schilderijen zijn het resultaat. Op het eerste gezicht lijken het abstracte kleurstudies, die verband houden met een lyrische natuurbeleving. De unieke kwaliteit in het werk van János Bittenbinder betreft het bijzondere instinct om licht en lichtwerking te grijpen. Uit licht komt kleur voort. Het ontcijferen van de geheimen van het licht leveren bezielde kunstwerken op.

 


Ed van HarenEd van Haren (Bocholtz, 1951)
Ed is opgegroeid in Zuid Limburg, maar woont al weer jaren in Almelo. Na zijn studie aan de Pedagogische Academie heeft hij zijn de 1e graads-bevoegdheid handvaardigheid gehaald aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Ed was van 1979 tot 2017 werkzaam als docent beeldende vakken en werkt nu fulltime als zelfstandig beeldend kunstenaar met atelier aan huis. Als beeldhouwer ligt de bron van zijn inspiratie in de natuur. Vooral gedraaide vlakken komen telkens terug in zijn werk. Maar ook in lichamen van dieren, vogels, insecten of reptielen is die draaiing terug te vinden. Ed werkt meestal met gelaagd hout, zoals Okoumé Multiplex, waarmee de grove vorm wordt opgezet. Massieve bolle vormen worden afgewisseld met holle vormen. Uitgaande van deze grove gelaagde opbouw, worden de vormen plastisch verwerkt. Daarbij speelt de gelaagdheid van het materiaal een optisch spel met de vorm en ontstaan er bijzondere kunstobjecten.

 


                           
János Bittenbinder          Ed van Haren

                   
Hanneke Bloemen            Ellen Kroeze


beelden
o.a. Joop Sipma, Elly van Gent, Ed van Haren

 

sculpturen/assemblages
o.a. Anna Müller, Hanne Bloemen, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann