31 augustus t/m 7 oktober 2017 / vernissage 2 september 14.00 uur


 


Jan AanstootJan Aanstoot (Wierden, 1948)
Jan studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waar hij “klassiek” werd geschoold. In de loop van de jaren werd zijn werk steeds expressionistischer en al abstraherend werkte hij toe naar totale abstracties. Muziek (vooral klassiek) is voor Jan een nog steeds onuitputtelijke bron van inspiratie. Maar ook de sfeer die Italiaanse,  Zuid-Franse en Hollandse landschappen bij hem oproepen, zijn regelmatig onderwerp voor zijn doeken. En de horizon komt soms terug in zijn recente werk. Een beeld dringt zich bij hem op en  vraagt om geschilderd te worden. Al schilderend komt Jan steeds nieuwe elementen tegen. Sommige worden al werkend door hem verworpen, andere vinden opeens een ongedachte plek en veranderen zo datgene wat ooit het uitgangspunt was. Die zoektocht is voor Jan waar het echt om gaat: schilderen als een proces dat leidt naar een beeld waarvan je plotseling beseft dat dit het was waar je naar op zoek was.

Harjo MartinusHarjo Martinus (Zwartsluis, 1952)
Harjo is op gegroeid in het Overijsselse Zwartewaterland en heeft na zijn middelbare schooltijd zijn 1e graads bevoegdheid gehaald aan de Academie Minerva te Groningen. Na jaren docentschap aan de PABO, heeft hij een paar jaar gewerkt als freelance designer en bouwvakker. Sinds 1990 manifesteert Harjo zich als een fulltime beeldend kunstenaar, die als kunstschilder zijn spontaniteit en intuïtie volgt. Zijn schilderijen gaan in hoofdzaak over zijn persoonlijke beleving en interpretatie van landschappen, stadsgezichten, havens en stillevens. Harjo heeft een geheel eigen verfbehandeling, penseelvoering en kleurbeleving. Hij knoeit met verf, gaat de dialoog met die verf aan, bestudeert de werking van licht en donker en weet op een heel eigen manier het licht te vangen. Voor Harjo is het belangrijk dat alles op zijn plaats valt: kleur, vlak, compositie en textuur. Hij laat ons genieten van kleurvolle fors opgezette doeken, balancerend tussen abstractie en figuratie.

 


Marinel VieleersMarinel Vieleers (Wierden, 1944)
Marinel is gefascineerd door de schoonheid van het imperfecte. Waar zij voorheen het thema vervallen huizen en oude gebouwen heeft uitgebeeld, wordt ze momenteel geboeid door de emoties van mensen. Haar recente werk gaat over hoe mensen hun leven leven en beleven. Marinel toont de mensen in hun naakte persoonlijkheid, karakters getekend door het leven - verloren dromen en verwachtingen, verdriet, vreugde en tegenslag. Deze beelden staan dicht bij de toeschouwer en soms voelt het zelfs alsof we in een spiegel kijken. Marinel beeld haar mensen uit met een vleugje humor, welke wij herkennen en ons laten glimlachen. Karakters van mensen spelen daarbij voor haar een grote rol.  De textuur die Marinel aan haar beelden geeft, versterkt bovendien de vergankelijkheid van de mens. De getoonde lichamen zijn soms niet af om het niet-perfecte van de mens te onderstrepen. Marinel stelt dan ook: "ook al worden we ouder, we zijn nooit af".

 


                           
Marinel Vieleers                Jan Aanstoot

                   
Evert van Fucht                Harjo Martinus


beelden
o.a. Joop Sipma, Elly van Gent, Evert van Fucht

 

sculpturen/assemblages
o.a. Hanne Bloemen, Ton de Vreede, AMA

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann