11 mei t/m 17 juni 2017 / vernissage 13 mei 14.00 uur


 


Jan van der MeulenJan van der Meulen (Burgum, 1935)
Als 14-jarige jongen werkte Jan bij grafisch bedrijf EBL te Leeuwarden en volgde er een interne opleiding tot steendrukker en lithograaf. Van 1951 tot 1955 bezoekt hij de Grafische School in Zwolle en volgt tegelijkertijd ook de Academie Vredeman de Vries. De basis voor zijn kunstenaarschap is gelegd, al noemt hij zich als schilder het liefst autodidact. Hij werkt al deze jaren als een bezetene en bouwt een omvangrijk oeuvre op met een breed scala aan litho’s, staal- en steendrukken en schilderijen. De laatste jaren schildert Jan alleen nog maar en het vrije expressieve abstracte werk neemt een steeds belangrijkere plaats in. Hij schildert, experimenteert, spat en druppelt met acrylverf op paneel of doek, in een heel eigen, maar zeer boeiende en kleurrijke stijl. Jan kleurt zijn leven met inspiratie en levenslust; lyrische abstracte werken en apocalyptische landschappen wisselen elkaar af. Deze dualiteit in zijn werk laat ons nieuwsgierig uitkijken naar zijn nieuwe expositie!

Martin SijbesmaMartin Sijbesma (Hartwerd, 1968)
Martin is geboren en getogen in Hartwerd (Fryslân). Na de basisschool heeft hij de opleiding huisschilderaan de LTS te Bolsward gevolgd. Als autodidact ontwikkelde Martin zich later tot een kunstschilder met een eigen handschrift, die zich op een verfijnde en realistische manier bezig houdt met het schilderen van stillevens, oude gebouwen en klassieke auto’s in het landschap. Vanaf 1989 woont en werkt hij in de  voormalige gereformeerde, onlangs gerestaureerde kerk in het rustieke Kûbaard. Martin’s uitgangspunt is steeds de relatie tussen het traditionele realisme en de hedendaagse tijd. Hij vervaardigt zijn sfeervolle schilderijen vrijwel uitsluitend in de zogenaamde glaceer-techniek op paneel of op doek. De werken van Sijbesma hebben een warme en verstilde inslag door hun kleur en compositie. Door de juiste combinatie van object en kleur wil hij rust uitbeelden en een sfeer van warmte, romantiek en nostalgie creëren.

 


Gerrit van LieshoutGerrit van Lieshout (Helmond, 1945)
Als autodidact ontwikkelde Gerrit zich tot een beeldhouwer die mensfiguren maakt van klei. Hij woont en werkt in Amersfoort en exposeert al sinds  1993 in meerdere galerieën. Gerrit werkt in een atelier aan huis dat over alle faciliteiten beschikt. Hij is ooit geïnspireerd door het ongerijmde, dat hij aantrof in sommige literatuur en later in de beeldende kunst. Gerrit heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld, die is gebaseerd op het surrealisme. Zijn beelden zijn, behoudens enkele bronzen beelden, vervaardigd van steengoedklei en gebakken op 1200 oC, zodat een grote sterkte wordt verkregen. De beelden  in klei zijn maximaal 50 cm hoog, maar zijn soms met diverse toevoegin­gen zelfs 150 cm hoog.  De kleur van de beelden is gebroken wit, ze zijn niet geglazuurd, enkele zijn wel gelakt. Gerrits mensbeelden zijn surrealistisch van karakter, vaak humoristisch, soms erotisch, soms komen ze zelfs wat schokkend over, maar dat is uiteraard erg persoonlijk.

 


                           
Jan van der Meulen         Martin Sijbesma

                   
Gerrit van Lieshout          Johan de Vries


beelden
o.a. Joop Sipma, Elly van Gent, Evert van Fucht

 

sculpturen/assemblages
o.a. Anna Müller, Hanne Bloemen, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Peter van Leeuwen, Trijnie Mohlmann