30 augustus 2018 t/m 6 oktober 2018  /  vernissage 1 september 14.00 uur


 


Rudy VolbedaRudy Volbeda (Utrecht, 1950)
Rudy is op gegroeid in de oude binnenstad van Utrecht en als kind was hij al goed  in tekenen. Op de leeftijd van 15 jaar kreeg hij les van de bekende Utrechtse kunstschilder Henk Bellaard, welke hem veel buiten liet tekenen. Op zijn 18e ging Rudy studeren aan de Kunstacademie Artibus in Utrecht. Na een loopbaan als art director en mede-eigenaar van een reclame-bureau heeft hij zich in 2006 als landschapsschilder gevestigd in het Gelderse dorpje Epse. Rudy studeerde nog een aantal jaren aan de klassieke Wackers Academie in Amsterdam en volgde ook diverse masterclasses. Zijn inspiratie doet hij op in de natuurlijke landschappen en in  de kleinschaligheid van ons menselijk bestaan. Rudy’s werk is herkenbaar aan een impressionistische en vlotte penseeltoets. Hij schildert het liefst onder de blote hemel, vaak in weer en wind, waardoor er spontaniteit, vitaliteit en snelheid in het werk ontstaan. Rudy zoekt altijd naar een bijzondere lichtval en atmosfeer.

Jelle SchotanusJelle Schotanus (Luinjeberd, 1956)
Jelle is geboren in Luinjeberd, een gehucht onder de rook van Heerenveen, en is in Drachten opgegroeid en woont nu in Beetsterzwaag. Als kind was hij vaak aan het  tekenen. School was voor Jelle niet weggelegd, op zijn 15e trad hij in dienst bij Philips om aan de lopende band te werken. Rond zijn vijftigste  begon hij met schilderen en leerde door te kijken en uit te proberen. Hij werd ontdekt door de Friese mecenas Thom Mercuur. Jelle past naadloos in de rij eigenzinnige Friese autodidacten die zich een eigen handschrift en stijl wisten te ontwikkelen. Hij is sterk bij de natuur betrokken, de rode draad in zijn boeiende werk zijn veelal de landschappen. Soms smijtend en vegend met brede kwast lijkt Jelle als een wildeman te keer te gaan, maar steeds weet hij op het juiste moment de penselen neer te leggen. Zijn werk is krachtig, emotioneel geladen met een naïeve inslag en in een persoonlijke, vlotte en poëtische stijl.

 


Frank BoogaardFrank Boogaard (Rotterdam, 1953)
Frank groeide op in Rotterdam, maar woont en werkt al jaren in Veenendaal. Al in zijn schooltijd is  hij gestimuleerd in kunstzinnige vakken en met name in het beeldhouwen. Uiteindelijk begon Frank met het vormgeven van houten sculpturen, welke een symbolisatie werden van zijn innerlijke emotionele wereld. Als gevolg van een fysieke beperking is hij overgestapt op het modelleren van bronzen beelden in was. De sculptuur is gehouwen of in was opgezet naar aanleiding van een emotioneel moment  welke hij in die vorm heeft vastgelegd. Ook vogels, vliegvormen, vliegpatronen en vrijheid van bewegingen vormen voor Frank een belangrijke inspiratiebron. Het afwerken, het patineren en het zuren en zouten van de bronzen beelden geven hem vele kleurvariaties en een extra dimensie om aan zijn brons plastieken toe te voegen. Frank ervaart de vrijheid die het gebruik van was hem geeft om veel uitbundiger te kunnen vormen in brons. 


                      
Jac Wijnhoven                   Frank Boogaard

              
Rudy Volbeda                    Jelle Schotanus


beelden
o.a. Joop Sipma, Marja van Elsberg, Jac Wijnhoven, Evert van Fucht

 

sculpturen/assemblages
o.a. AMA, Hanne Bloemen, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Peter van Leeuwen, Trijnie Mohlmann