20 juni t/m 28 juli 2019  /  vernissage 22 juni 14.00 uur


Wij heten u welkom bij een thema-expositie van een vijftal leden van AKKA. De vereniging AKKA (Alumni Kunstenaars Klassieke Academie) is opgericht in 2016. Deze vereniging van beeldende kunstenaars die hun vak verstaan, is hard op weg naar de honderd aangesloten leden. Alle leden zijn afgestudeerd aan de Klassieke Academie in Groningen. Ze hebben de handen ineengeslagen om hun kunstwerken aan een breed publiek te tonen. Dat doen ze door te exposeren, door het uitvoeren van opdrachten en door hun werk toegankelijk te maken voor een breed publiek. Alle AKKA-leden staan voor traditie en vakmanschap, maar worden evenzeer gedreven door vernieuwing in de kunst. De kunstenaars zijn even veelzijdig als het werk dat ze maken. Veel disciplines en technieken zijn vertegenwoordigd, van het schilderen met olieverf, aquarel en acryl tot het maken van grafisch werk zoals houtsneden, etsen en tekeningen. De groep beeldhouwers maakt veelzijdig werk, van plastieken, bronzen beelden tot grote vrijstaande beeldhouwwerken.

Galerie Tolg’Art heeft een vijftal AKKA-leden uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijzonder veelzijdige expositie met het thema “Midzomer”. De schilders Aaltje van der Velde, Hana Vendlova, Janneke Slot en Mineke Gravers en de beeldhouwer Beitske Sikkema staan te popelen om Wierden en omstreken hun kunstwerken te tonen!

Aaltje van der VeldeAaltje van der Velde
Aaltje (1946) woont en werkt in het bosrijke Bakkeveen. In haar werk zijn licht en kleur belangrijk, neergezet in een losse toets, vaak contrastrijk en beweeglijk. Zij beschouwt schilderen als een zoektocht tussen figuratie en abstractie. De schoonheid van het alledaagse in haar directe omgeving is haar voornaamste inspiratiebron.

Beitske SikkemaBeitske Sikkema
Beitske (1951) kiest in haar beeldhouwwerk meestal de mens als uitgangspunt. De mens en zijn relatie met de omgeving, het landschap, of in zijn relatie tot anderen. Kwetsbaarheid en verstilling spelen hierbij een rol en het materiaal dat zij gebruikt ondersteunen deze elementen. Zij maakt beelden naar waarneming, daarna gaat Beitske experimenteren: verhullen, bedekken, weghalen en lagen creëren. Zij kiest voor eenvoud en soberheid.

Hana VendlovaHana Vendlova
Hana’s werk onderscheidt zich door indrukwekkende beelden en composities, welke versterkt worden door opkomende emotionele reacties op de natuurlijke omgeving. Dit maakt elk werk een verkenning die kan worden gelezen als textuur, vorm, structuur en gebruik van kleur met elk een eigen karakter.

Janneke SlotJanneke Slot
Janneke (1974) is in juni 2017 afgestudeerd aan de Klassieke Academie met onder andere haar serie “Back tot Black”. Met deze serie gaat zij terug naar de basis, naar de kleuren en tonen die haar zo lief zijn, namelijk zwart en alle nuances van zwart. Deze serie gaat over sfeer en sterke contrasten, maar gaat ook over waar zij vandaan komt en waar zij gevormd is. Voor Janneke is de natuur een grote inspiratiebron!

Mineke GraversMineke Gravers
Mineke (1955) tekende als kind al graag. Kunst is altijd haar passie geweest en de natuur is haar inspiratiebron. Elke keer word zij geraakt door de schoonheid van de natuur; het licht, de schaduw, de vorm. Die geraaktheid wil zij graag schilderen. Zij schildert graag op paneel met olieverf en met eitempera.

 
                           
Mineke Gravers              Janneke Slot

                   
Hana Vendlova              Beitske Sikkema


Aaltje van der Velde


beelden
o.a. Jac Wijnhoven, Evert van Fucht, Elly van Gent


sculpturen/assemblages
o.a. AMA, Hanne Bloemen, Tineke Szarzynski, Ton de Vreede


keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout


glaskunst
o.a. Johan de Vries, Peter van Leeuwen, Trijnie Mohlmann