De galerie opende haar deuren op 14 oktober 2005 in het voormalige pand van de stichting Historische Kring Wederden. De openings-expositie kreeg de titel “Weerzien met Wierden” mee. Kunstenaars waren de kunstschilders Wim Bos en Willem Buitenweg, beiden geboren in Wierden, nu wonend in Warnsveld en resp. Amsterdam.

De kunsthistorica Peggie Breitbarth verwoordde het in het weekblad 'de Roskam' als volgt:
Wierden heeft een echte galerie gekregen. Voor het eerst in de geschiedenis.Andere plaatsen in Twente hadden een ruime voorsprong. Niet alleen de steden, maar ook kleinere gemeenten. Borne, Delden, Diepenheim en Ootmarsum, om er enkele te noemen, hebben al sinds jaar en dag een ruim aanbod van kunst. Nu dus ook Wierden. Als initiator zag architect Johannes Dollen dat de tijd rijp was. Galerie Tolg’Art in het centrum van het dorp tussen essen en broeklanden blijkt een aanwinst, niet alleen voor Wierden, maar voor de hele omgeving.
Dollen houdt van schilderkunst, heeft een dochter die interieurarchitect is en een zoon die zich aan de academie Minerva in Groningen bekwaamt in het grafisch ontwerp. Toen hij naar een nieuw kantoor aan de Tolgaarde in het centrum van Wierden ging verhuizen zag hij zijn kans schoon. Met de volledige inzet van vrouw en kinderen zette hij een nieuw architectenkantoor annex galerie neer. Het gaat hem om de om kunst voor de mensen. Mooie spullen voor in huis. Glas en keramiek voor de nodige kleuraccenten. Schilderijen en beelden die meer te vertellen hebben dan alleen de herinnering aan een mooi vakantielandschap of een oud stadje. Wat de schilder met zijn verf doet, dat interesseert Dollen. Niet voor niets is hij zelf in zijn vrije tijd een verwoed amateurschilder.
Dat er geen galerie in Wierden was, wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit geschilderd werd. Voor de eerste tentoonstellingen graast Dollen zijn omgeving af en met succes. Het eerste duo wordt gevormd door Wim Bos en Willem Buitenweg. Onder de titel Weerzien met Wierden tonen de beide kunstenaars tot en met 19 november hun werk. Daarna zijn de intieme kabinetten bestemd voor het werk van Jan Aanstoot en Pieter Vierhout, ook kunstenaars uit de buurt. Telkens twee exposanten in een ruimte , maar door de inrichting behoudt ieder zijn eigen gebied. Dat is goed, want de verschillen tussen het werk van Bos en Buitenweg zijn groot. Beiden zijn in Wierden geboren, dat wel.........